Langkah ringkas untuk mendapatkan visa Vietnam

Posted by & filed under News on Visa.

Langkah ringkas untuk mendapatkan visa Vietnam

Langkah ringkas untuk mendapatkan visa Vietnam

Vietnam adalah sebuah negara yang menawan diliputi dengan landskap hijau yang subur, jalan berlereng bukit yang indah, keindahan teluk laut yang semulajadi, dan kawasan pantai yang menarik. Itulah sebabnya sebilangan besar pelancong terbang ke negara ini setiap tahun. Mengikut statistik pelancongan, kira-kira 5,049,855 pelancong antarabangsa telah melawati Vietnam pada tahun 2010.

Jika anda bercadang untuk membuat percutian atau membuat perjalanan berbulan madu ke negara yang menarik ini, anda perlu mendapatkan visa sebelum ketibaan di Vietnam. Sejak, orang ramai mencuba memasuki negara ini tanpa visa Vietnam yang sah akan dihantarkan balik ke pelabuhan terakhir mereka berlepas.

Syarat-syarat visa dan kemasukan dan keluar yang lain mungkin berubah secara kerap, jadi anda perlu menghubungi kedutaan atau konsulat Vietnam yang terdekat untuk mendapatkan maklumat yang terbaru. Pada umumnya, terdapat 4 jenis visa Vietnam iaitu visa pelancong, visa pelajar, visa perniagaan dan visa transit. Visa pelancong sah untuk 1 bulan sementara visa perniagaan sah untuk 3 bulan dan visa transit hanya untuk 5 hari. Pada umumnya, visa pelajar akan diuruskan sewaktu ketibaan anda ke sana.

Mendapatkan visa ke Vietnam bukan suatu tugasan yang amat besar. Ini adalah beberapa langkah mudah yang mungkin membantu anda untuk mendapatkan visa ke Vietnam pada masa yang tepat.

  • Terdapat dua cara bagaimana untuk mendapatkan visa Vietnam. Salah satu cara adalah mendapatkan visa kemasukan melalui permohonan di mana-mana kedutaan/konsulat Vietnam yang berdekatan. Jika tiada kedutaan atau konsulat Vietnam dalam negara anda, anda harus memilih opsyen kedua iaitu “Visa on Arrival”
  • Tidak seperti dahulu, mendapatkan visa bukan suatu perkara yang menjimatkan masa dan juga proses yang mengecewakan. Dengan pelaksanaan sistem elektronik moden untuk pemprosesan visa perjalanan, mendapatkan visa telah menjadi mudah dan pantas. “Visa on Arrival” atau visa yang diuruskan terlebih dahulu adalah opsyen yang terbaik untuk pelancong yang tidak mempunyai masa, tidak dapat mencari kedutaan Vietnam berdekatan atau tidak menginginkan penghantaran pasport melalui mel.
  • Anda perlu mengisi borang permohonan dalam talian terlebih dahulu dan mengesahkan maklumat untuk pemprosesan visa anda. Anda perlu juga membayar yuran perkhidmatan melalui mod pembayaran selamat dalam talian.
  • Dalam masa 2 hari, anda akan mendapat suatu surat kelulusan visa melalui emel. Untuk menaiki kapal terbang, anda perlu mencetak keluar surat kelulusan yang diluluskan terlebih dahulu dan perlu melampirkan dua gambar bersaiz pasport.
  • Setelah anda tiba di lapangan terbang antarabangsa Vietnam, anda perlu menunjukkan surat kelulusan yang diluluskan terlebih dahulu untuk check in  di kaunter visa pendaratan dan anda harus juga membayar yuran setem. Pegawai Imigresen Vietnam akan mendapatkan visa Vietnam anda dicap di pasport dalam masa 10 – 15 minit.

Comments are closed.